Fitball

Blue-Fit-Ball

Fitball

A fitball labda és a Pilates találkozása szinte elkerülhetetlen volt. A gimnasztikai labdát ugyanis eredetileg a gyógytornában alkalmazták, innen vette át a fitnessz. A labda egyaránt alkalmas a gyakorlatok könnyítésére illetve nehezítésére. Ez párhuzamba állítható a Pilates torna sorsával: a módszert Joseph Pilates a világháborúban sérült katonák rehabilitációjában is alkalmazta, majd később táncosok használták, végül bekerült az edzőtermekbe. A Pilates gyakorlatok is az egyszerű rehabilitációs szinttől a komolyabb edzettséget és mozgáskoordinációt igénylőkig variálhatóak. A labdás gyakorlatok és a Pilates módszer alapelvei közt is találunk hasonlóságokat: ilyen a helyes testtartás kialakításának és a törzsizomzat erősítésének a fontossága. Mivel tökéletesen összeillenek, létrejöttt a fitball pilates.

Mit tesz hozzá a fitball labda a Pilateshez, azaz miért érdemes fitball órára járni?

– A megfelelő méretű labdán ülve könnyen felvehető az anatómiailag helyes tartás és jól megérezhető a gerinc mozgása a gyakorlatok közben.

– A labda különösen alkalmas a törzsizomzat erősítésére.

– A labdán végzett torna kíméli a boka-, térd- és csípőízületet. (A labdában lévő levegő elvezeti a boka- és térd ízületekről a felsőtest súlyának nagyjából 1/3-át.) Ízület- és gerinckímélő tulajdonsága miatt bátran ajánlható túlsúllyal rendelkezőknek és idősebbeknek is.

– Az egyensúlyérzéket is fejleszti, mivel instabil eszköz (gömbölyű, gurul).

– Fiatalon tartja a porckorongokat: a labdán rugózás javítja a porckorongok keringését, mert a rugózó mozgás során a csigolyák „masszírozó” hatást gyakorolnak a porckorongokra.

– Mint minden mozgás, ez is növeli a csontsűrűséget, csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Soft ball

Mi a soft ball és miért szeretjük?

A soft ball egy kicsi (18-25cm átmérőjű) puha labda, amit csak annyira fújnak fel, hogy kényelmesen össze tudjuk nyomni a tenyerünkkel, combunkkal vagy a bokánkkal.

Alkalmas

-erősítő gyakorlatokhoz

-nyújtáshoz

-az egyensúlyérzék fejlesztéséhez

-a gátizom tornájához

-a gerinc különböző szakaszainak alátámasztására

-hangulatjavításra: sárga, kék és piros színben választható 🙂

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük