Pilates

A Pilates torna egy edzésmódszer, ami Joseph Pilatesről, a gyakorlatok kidolgozójáról kapta a nevét. A jellemzői:
– a törzsizomzat erősítése
– a helyes tartás hangsúlyozása
– összpontosítás a saját testre és a légzésre
– lassú, áramló mozdulatok
– megfelelő légzéstechnika
– lazítás.
A gyakorlatok túlnyomó része a talajon ülve vagy fekve végezhető, ízületkímélő , ezért bármilyen korosztálynak ajánlható. A Pilates a törzsizomzat erősítésével és a helyes tartás kialakításával a tartáshibából eredő hát- és derékfájás kiküszöböléséhez is segítséget ad. Erősítő és nyújtó hatású gyakorlatok egyaránt részét képezik, annak érdekében, hogy izmaink a teljes mozgáspályájukon szabadon mozoghassanak. Speciális légzéstechnikája feszültségcsökkentő, stresszoldó hatású. A Pilatest akár a jóga nyugati rokonának is tekinthetjük, mivel a mi kultúránkban ez volt az egyik első test és lélek edzésmódszer. Számomra is ez tette szimpatikussá amellett, hogy harmonikus mozgást eredményez és fejleszti a testtudatot, hiszen a gyakorlatok tudatos, precíz kivitelezése hozza meg az eredményt.
Egy „pilateses” mondás szerint a gyakorlás hatását 10 alkalom után érezzük, 20 után látszik és 30 alkalom után a test is átalakul.

Gerinctorna

Pilates alapú preventív gerinctorna

A Pilates torna különösen alkalmas a gerincbántalmak megelőzésére. Ennek egyik titka az úgynevezett erőközpont alkalmazása: Joseph Pilates megfigyelése szerint mozdulatainknak egy erős központi részből kell kiindulniuk. Ha a törzsizomzatunk erős, akkor a has- és hátizmok aktívan támasztják és ezzel tehermentesítik a gerincoszlopot. Mivel a Pilatesben a törzsizomzat erősítésén van a hangsúly, ezért alkalmas a civilizációs ártalmakból adódó, tartáshibából eredő hát- és derékfájások megelőzésére. Az órákon tudatosítjuk a helyes testtartást, ami rendszeres gyakorlással automatikussá tehető.

Kiknek ajánljuk?

Minden korosztály végezheti, de különösen hasznos egyoldalú terheléssel járó munkavégzés, illetve ülő foglalkozás, pl. számítógép előtt végzett irodai munka esetén.

Fitball

Blue-Fit-Ball

Fitball

A fitball labda és a Pilates találkozása szinte elkerülhetetlen volt. A gimnasztikai labdát ugyanis eredetileg a gyógytornában alkalmazták, innen vette át a fitnessz. A labda egyaránt alkalmas a gyakorlatok könnyítésére illetve nehezítésére. Ez párhuzamba állítható a Pilates torna sorsával: a módszert Joseph Pilates a világháborúban sérült katonák rehabilitációjában is alkalmazta, majd később táncosok használták, végül bekerült az edzőtermekbe. A Pilates gyakorlatok is az egyszerű rehabilitációs szinttől a komolyabb edzettséget és mozgáskoordinációt igénylőkig variálhatóak. A labdás gyakorlatok és a Pilates módszer alapelvei közt is találunk hasonlóságokat: ilyen a helyes testtartás kialakításának és a törzsizomzat erősítésének a fontossága. Mivel tökéletesen összeillenek, létrejöttt a fitball pilates.

Mit tesz hozzá a fitball labda a Pilateshez, azaz miért érdemes fitball órára járni?

– A megfelelő méretű labdán ülve könnyen felvehető az anatómiailag helyes tartás és jól megérezhető a gerinc mozgása a gyakorlatok közben.

– A labda különösen alkalmas a törzsizomzat erősítésére.

– A labdán végzett torna kíméli a boka-, térd- és csípőízületet. (A labdában lévő levegő elvezeti a boka- és térd ízületekről a felsőtest súlyának nagyjából 1/3-át.) Ízület- és gerinckímélő tulajdonsága miatt bátran ajánlható túlsúllyal rendelkezőknek és idősebbeknek is.

– Az egyensúlyérzéket is fejleszti, mivel instabil eszköz (gömbölyű, gurul).

– Fiatalon tartja a porckorongokat: a labdán rugózás javítja a porckorongok keringését, mert a rugózó mozgás során a csigolyák „masszírozó” hatást gyakorolnak a porckorongokra.

– Mint minden mozgás, ez is növeli a csontsűrűséget, csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Soft ball

Mi a soft ball és miért szeretjük?

A soft ball egy kicsi (18-25cm átmérőjű) puha labda, amit csak annyira fújnak fel, hogy kényelmesen össze tudjuk nyomni a tenyerünkkel, combunkkal vagy a bokánkkal.

Alkalmas

-erősítő gyakorlatokhoz

-nyújtáshoz

-az egyensúlyérzék fejlesztéséhez

-a gátizom tornájához

-a gerinc különböző szakaszainak alátámasztására

-hangulatjavításra: sárga, kék és piros színben választható 🙂

 

 

Relaxáció

relax-ko

A relaxatio szó ellazulást, elengedést jelent. A relaxáció, mint módszer egy egyszerűen elsajátítható, tudományosan kidolgozott gyakorlatsor, amely oldja a feszültséget és gyors testi-lelki ellazulást eredményez. Az alapgyakorlat egy igen egyszerű összefüggésen alapszik: a lelki feszültség mindig izom feszültséggel jár. Minden pszichés feszültség fokozza az izomtónust. Ez a jelenség visszafelé is működik: ha csökkentjük vagy megszüntetjük az izomfeszültséget az visszahatásként képes a lelki feszültséget csökkenteni, illetve megszüntetni. Ezért a relaxáció alapja az izomcsoportok tudatos ellazítása – ezt tesszük minden Pilates óra végén. Az ellazulás átélését az azt megelőző torna kifejezetten elősegíti. Az „érezzük a különbséget” elvet alkalmazzuk, amikor az előzőleg kellőképpen megdolgoztatott izmokat lezárásképpen jólesően ellazítjuk.

A relaxáció rendszeres gyakorlása feloldja a stressz hatását, segít megőrizni a lelki egészséget és belső harmóniát teremt. Erre a megnövekedett alapfeszültségben élő modern embernek nagy szüksége van.